Indlæg

Hekseskud eller nerve i klemme ?

Du kender det godt – smerter i ryggen. Den jagende, livskvalitet nedsættende og begrænsende smerte i ryggen. Men hvorfor?

 

Forvirringen kan være stor når du har smerter i ryggen om årsagen hertil. Og det bliver ikke bedre med de ofte velmenende råd fra venner og familie ifht årsagen til lige netop dine rygsmerter. Udtryk som hekseskud i ryggen, nerve i klemme, hold i ryggen – dagligdags udtryk som sjælden gør dig klogere

 

Udtrykkene nerve i klemme og hekseskud er såkaldte beskrivende udtryk, som siger mere om smertens karakter og ikke så meget om årsagen bag dine rygsmerter. Der er således ikke tale om egentlig medicinske diagnoser men mere om dagligdags brug af begreber som vi alle synes at have en fælles forforståelse for.

 

Men hvad er et hekseskud?

Udtrykket hekseskud bruges ofte om den krampelignende smerter i lænden som opstår ofte uden varsel ved en almindelig simpel bevægelse – en bevægelse som man ofte har lavet så mange gange før uden problemer. Oftest bliver man i forbindelse med rygsmerterne fastlåst i ofte en foroverbøjet stilling, men kraftige jag til følge ved forsøg på at rette sig ud herfra. Udtrykket hekseskud kommer formodentlig fra sagnet om heksen som rammer dig med sin forbindelse og derved giver dig smerter i ryggen.

 

Selvom smerterne oftest føles meget alvorligt mens de pågår, så er smerterne heldigvis sjældent et udtryk for større skade eller mere alvorlig årsag bagvedliggende. Det er dog ofte vigtigt at få afklaret årsagen til dine rygsmerter hos f.eks. en kiropraktor. En kiropraktor kan hjælpe dig med at bedre dine smerter i ryggen hurtigt ved hekseskud, nerve i klemme eller hold i ryggen. Din kiropraktor kan tillige hjælpe dig med at afklare om hvorvidt der ligger anden om mere alvorlig årsag bag ved dine rygsmerter. Det er især vigtigt at få undersøgt og afklaret årsagen til dine smerter i ryggen hvis disse ikke bedres inden for en kortere tidsperiode, eller såfremt dine rygsmerter er forbundet med tegn på nervetryk så som udstråling i arm eller ben.

 

Din kiropraktor kan desuden hjælpe dig med behandling af dine smerter i ryggen, og kan derved hjælpe dig tilbage til normal hverdag uden smerter hurtigst muligt. De fleste vil allerede efter første behandling hos kiropraktor opleve markant bedring ved hekseskud, hold i ryggen eller nerve i klemme.

 

Hvad kan jeg selv gøre ved hekseskud og nerve i klemme ?

 

Som med andre årsager til ondt i ryggen er det vigtigt at holde kroppen og ryggen igen inden for den begrænsning som ryggen tillader. Det er vigtigt at huske at ryggen ikke tager skade ved brug – din ryg er stærk og kan holde til det meste.

 

Let bevægelse og aktivitet er med til at fremme processen og derved hjælpe dig hurtigere tilbage til en hverdag uden ondt i ryggen

 

I perioder med ondt i ryggen er det ofte en fordel at sidde mindre, og ofte med fokus på mere korrekt siddestilling. Hvile i korterede periode f.eks. liggende kan være med til at kunne holde dig mere i gang i de mellemliggende perioder og derved hjælpe dig hurtigere ovenpå. Det er dog vigtigt ikke kun at ligge i sengen hvor smerterne føles mindst, da det ofte hæmmer og forsinker bedringen af dine rygsmerter. Begrebet aktiv hvile er godt dækkende for den adfærd som man bør praktisere med smerter i ryggen

 

Skal jeg bruge Is eller varme ved ondt i ryggen ?

 

Som med mange andre ting inden for sundhed er der stor forvirring omkring brugen af is eller varme ifb med smerter i ryggen, som f.eks. ved hekseskud, nerve i klemme eller hold i ryggen. Og selv inden for fagkredse kan der være stor uenighed om brugen af is eller varme ifb med smerter som hold i ryggen og hekseskud. Forskningen synes ikke at bidrage til en opklaring. De fleste er dog som din kiropraktor i København af holdningen at is og varme begge med fordel kan bruges ved hekseskud og hold i ryggen. Mange vil opleve at en kombination af begge ofte er at foretrække ved rygsmerter hvad end de skyldes nerve i klemme eller diskusprolaps.

 

Uafhængig af årsagen til dine rygsmerter – om disse skylde hekseskud, hold i ryggen eller nerve i klemme, kan det for mange være forbundet med større påvirkning af livskvalitet mens smerten i ryggen pågår.

Hurtigt hjælp til at komme af med dine smerter samt afklaring af årsag hos f.eks. din Kiropraktor Østerbro er derfor for mange det oplagte valg ved rygsmerter

 

Få hjælp til dine rygsmerter i dag – book tid til din Kiropraktor København idag